maanantai 13. elokuuta 2012

Musta Rudolf

♪Näin laulaen meriä kulkee
mies tumma kuin tropiikin yö.
Hän tyttöjä syliinsä sulkee,
se hetki kun hänelle lyö...♪

Vietin tuossa synttäreitäni ja leivoin sen kunniaksi sekä Brita-kakun että tämän Musta Rudolf -nimellä kulkevan suklaakakun. Muistelen, että lapsena tätä kakkua syötiin aina pikkusiskon synttärikaffeilla.





Resepti on Äidin mukaan 'järkyttävän vanha' ja luultavimmin aikoinaan Kotivinkistä poimittu, tässä hiukan muokattuna.

Mustan Rudolfin kakkuun tarvitset

150 g taloussuklaata
60 g voita
3 munaa
1 ½ dl sokeria
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

2dl tai maun mukaan vadelmahilloa tai -marmeladia
150 g mantelimassaa

175 g taloussuklaata
100 g voita
1 rkl tummaa siirappia

Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Sulata suklaa ja voi kattilassa, sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä hieman.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää suklaa-voisula ohuena nauhana. Lisää lopuksi keskenään sekoitetut jauhot ja leivinjauhe.
Valuta taikina jauhotettuun irtopohjavuokaan ja paista sitä noin 30-35 minuuttia.
Anna kakun jäähtyä 10 minuuttia, ennen kuin irrotat sen vuoasta.

Kun kakku on jäähtynyt, leikkaa se kahtia. Levitä alemman kerroksen päälle puolet hillosta, nosta toinen puolikas päälle. Levitä hilloa myös ylemmälle kakkulevylle.
Kauli mantelimassasta kelmun tai voipaperien välissä pyöreä levy, sen ei tarvitse yltää yli kakun reunojen. Nosta mantelimassalevy paikoilleen kakun päälle.

Sulata päälle tulevat suklaa ja voi kattilassa, sekoita joukkoon siirappi. Anna seoksen jäähtyä reilusti, se levitetään kakun päälle notkeana, helposti veitsellä käsiteltävänä valumattomana 'tahnana'.
Siirrä kakku lopuksi jääkaappiin odottamaan tarjoilua, parhaimmillaan se on seuraavana päivänä.


Tips!
  • Tee kakun päälle tuleva suklaatahna ennen kuin alat edes puolittaa kakkua, näin sen jäähtymistä ei tarvitse odotella niin kauaa. Siihen kun voi valehtelematta mennä yli puoli tuntia.
  • Saat kakkuun vaihtelua kokeilemalla vadelmahillon tilalle esimerkiksi aprikoosihilloa tai -marmeladia, miksei suomalaiseen makuun myös lakkahilloa!

Tarjoa kakku kermavaahdon ja vadelmien tai valitsemiesi marjojen kera; juomana kahvi tai kylmä maito, itse nautin myös mangoteestä tämän kakun kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti