tiistai 14. elokuuta 2012

Brita-kakku

Tosiaan, Mustan Rudolfin seurana oli vähän kevyempi kakkuvaihtoehto, rapsakka marenkinen Brita-kakku, tai paremminkin torttu, näin yksikerroksisena. Tästäkin kakusta on olemassa varmasti tuhat hiukan toisistaan poikkeavaa reseptiä, tässä kuitenkin resepti, jota meillä on käytetty aina.



Brita-kakkuun tarvitset

4 keltuaista
1½ dl sokeria
50 g voita
4 rkl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

4 valkuaista
2 dl sokeria

2-3 dl kermaa, maun mukaan
3-4 dl marjoja, tässä vadelmia ja pensasmustikoita


Lämmitä uuni 150 asteeseen.

Sulata voi kattilassa, vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää jonkin verran jauhoseosta muna-sokerivaahtoon ennen voisulan ja maidon lisäämistä taikinaan. Lisää loput kuivat aineet nesteiden lisäämisen jälkeen.
Jaa taikina kahteen irtopohjavuokaan tai vaihtoehtoisesti uunipellille. Määrä näyttää vähäiseltä, mutta paisuu kyllä kunnon pohjaksi.
Vatkaa pinnalle tulevaa marenkikerrosta varten valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Levitä vaahto pohjien päälle ja nosta ne uuniin noin 40-45 minuutin ajaksi. Tarkkaile marengin pintaa, kun se on kauniin kullanruskea, on aika ottaa kakkupohjat uunista.

Anna pohjien jäähtyä kunnolla, ennenkuin vatkaat kerman ja levität sen kakkupohjien päälle. Ripottele marjat kerman päälle ja tarjoile heti.


Tips!
  • Uunissa voi olla ahtaat oltavat kahdelle irtopohjavuoalle. Voit paistaa kakkupohjat samanaikaisesti, kun paistat toista ylätasolla ja toista alatasolla. Vaihda kakkupohjien paikkaa kypsennyksen puolivälissä, mikäli käytössäsi ei ole kiertoilmauunia.
  • Kokoa pohjat päällekäin kakkumaisemman vaikutelman aikaansaamiseksi.
  • Älä tee kakkua valmiiksi asti vielä edellisenä päivänä, ettei marenki menetä rapeuttaan.
  • Kokeile kakkuun marjojen sijaan myös hedelmiä, esim. banaani on aina takuuvarma vaihtoehto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti