lauantai 18. elokuuta 2012

Kauraiset juusto-porkkanasämpylät

Mikä onkaan sen herkullisempaa kuin tuoreet, juuri uunista tulleet sämpylät!


Juusto sekä porkkanaraaste antavat näille sämpylöille sekä hyvää makua, väriä että kosteutta. Vehnäjauhojen lisäksi käytän sekä kauraryynejä että grahamjauhoja, joista sämpylät saavat mukavasti rakennetta ja ovathan ne siten myös pelkkää vehnäpullaa terveellisempiä.


Kauraisiin juusto-porkkanasämpylöihin tarvitset

5 dl maitoa tai vettä

1 pss kuivahiivaa
3 dl kaurahiutaleita

2-3 dl porkkanaraastetta
1½-1dl juustoraastetta (emmental)

2 rkl siirappia
½ dl rypsiöljyä
1 tl suolaa

2 dl grahamjauhoja
7-8 dl vehnäjauhoja


Lämmitä uuni 225 asteeseen.

Lämmitä neste 42 asteiseksi, eli hiukan kädenlämpöä lämpimämmäksi. Sekoita kuivahiiva kaurahiutaleisiin ja lisää ne nesteen joukkoon. Raasta porkkanat odotellessasi kaurahiutaleiden turpoamista. Sekoita sekä juusto- että porkkanaraaste, siirappi, öljy ja suola taikinaan. Lisää grahamjauhot ja osa vehnäjauhoista. Alusta loput jauhot taikinaan, älä kuitenkaan vaivaa taikinasta sitkeää, jotta sämpylät säilyttävät kuohkeutensa.
Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.

Jauhota työtaso ja kaada taikina sille. Jaa kahteen osaan ja pyörittele pötköiksi. Itse pidän isoista sämpylöistä, joten jaan molemmat pötkylät vain neljään osaan. Jos pidät ns. normaalikokoisista sämpylöistä, jaa molemmat pitkot kuuteen osaan. Pyörittele tai muotoile taikinapalat palloiksi, asettele uunipellille ja peittele liinalla. Aseta nousemaan lämpimään paikkaan, jälleen noin kaksinkertaisiksi, suunnilleen 20 minuutin ajaksi.

Voitele sämpylät vedellä ja halutessasi ripottele pinnalle juustoraastetta tai kauraryynejä. Paista uunin keksitasolla noin 10-15 minuuttia, koosta riippuen.

Herkuttele tuoreeltaan tuoreiden vihannesten ja teen kera.


Tips!


  • Älä lisää jauhoja taikinaan heti, vaan anna kaurahiutaleiden turvota rauhassa noin 5 minuuttia. Taikinasta ja sitä myöden sämpylöistä saattaa muuten tulla turhan kuivakoita.
  • Tätä sämpylöiden perusreseptiä muuttelemalla saat aina mieleisiäsi sämpylöitä! 

Sämpylöiden perusresepti

5 dl maitoa tai vettä
1 pss kuivahiivaa
½ dl öljyä
1 tl suolaa
2 rkl siirappia
5 dl grahamjauhoja
6-8 dl vehnäjauhoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti