keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Olutleipä

Äitini ystävä oli tehnyt Tupperware-kutsuilleen aivan uskomattoman hyvää olutleipää, joten kärkyin heti ohjeen itselleni. Leipä on superhelppo, 'sekoita ja lykkää uuniin' -tyylillä valmistuva. Parasta se on tietysti lämpimänä, mutta maltti on tässäkin valttia: liian lämpimänä leikatun leivän keskiosa painuu kasaan ja parhaimmillaan käteen ei juuri muuta jää, kuin reunat. :D

Ylipäänsä tämä leipä on aivan mainion makuinen, ei se tavallinen leipä, jossa on muheva sisus ja mahtavan rapea kuori!



Olutvalinnalla pystyy luonnollisesti muokkaamaan leivän makua maltaisempaan ja tummempaan, tai vaaleaan vain hitusen oluiseen makuun. Minulla oli kaapissa Pirkan sinistä perusolutta, joka toi leipään vienon oluen maun. Kannattaa kokeilla ja etsiä eri oluita kokeilemalla se oma suosikki reseptiin makua tuomaan. :)


7,5 dl karkeampia vehnäjauhoja
1,5 rkl leivinjauhetta
vähän vajaa tl soodaa
1 tl suolaa
0,6 dl sokeria
3,6 dl olutta

Lämmitä uuni 190 asteeseen ja voitele leipävuoka. Sekoita kuivat aineet ja mittaa olut, 0,33:sen voi jatkaa vedellä jos ei halua avata toista tölkkiä/pulloa. Kaada olut kuivien aineiden joukkoon ja sekoita seos tasaiseksi. Taikina alkaa kuohumaan, mutta tasoittuu nopeasti. Kaada lopuksi taikina vuokaan ja lykkää uunin alatasolle. Paistoaikaa tälle tulee vuoasta riippuen hiukan tunnin molemmin puolin, kannattaa tarkkailla leipää ja käyttää tikkukikkaa kypsyyden mittaamiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti