maanantai 21. tammikuuta 2013

Prinssikakku

Nyt en ole kyllä postaillut aikoihin, on ollut kaikenlaista ja eniten väsymystä ja turhautumista tähän pitkään ja kylmään talveen. Pidän kyllä lumesta ja pikkupakkasesta, mutta joulun ja uudenvuoden jälkeen voisi puolestani koittaa kevät mitä pikimmiten. Pimeysahdistuksen lisäksi on ollut ties mitä työahdistusta sun muuta mielialaa laskevaa, ja onkin tehnyt ennemmin mieli haukata suoraan suklaalevystä, kuin alkaa jalostamaan sitä siitä eteenpäin. Onneksi olen sentään jotain pientä saanut tässä aikaiseksi, lempparinani tämä prinssikakku meidän pikku Prinssille :)

Kaverit tulivat katsomaan meidän pikku kisua, joten olihan Pennille pakko leipoa oikea ristiäiskakkukin :)

Prinssikakku on periaatteessa ihan sama kuin prinsessakakku, mutta sinisellä kuorrutuksella. Löysin netistä Maku- lehden sivuilta mukavan kuuloisen ohjeen. Kakusta tuli tavallisen kokoisessa (24cm) vuoassa liian litteä ja leveä minun makuuni, joten leikkasinpa reunoilta sitten pari senttiä pois makupaloiksi isännälle ja itselleni. Näin tuli makutestikin tehtyä tarjoilua edeltävänä iltana. :)
Välissä oleva vaniljatäyte on ihanan kevyt, kakun pystyisi syömään melkein itsekseen yhdeltä istumalta. Jos haluaa makeamman ja raskaamman kakun, niin väliin voi tehdä kiisselin sijaan kunnon vaniljakreemin.
Kakun teko kannattaa aloittaa tarjoilua edeltävänä päivänä, mutta marsipaanikuorrute kannattaa tehdä vasta ennen tarjoilua, jotta se pysyy kunnolla kakun päällä eikä värjää alla olevaa kermaa oudon väriseksi.



Prinssikakkuun tarvitset:

4 munaa
2 dl sokeria

2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, sekoita sillä välin kuivat aineet keskenään. Kun munat ja sokeri ovat vatkautuneet vaaleaksi vaahdoksi, siivilöi joukkoon kuivat aineet. Kääntele jauhoseos varovasti munavaahdon joukkoon ja kaada seos lopuksi jauhotettuun irtopohjavuokaan. Anna kypsyä uunin alatasolla noin 25-30 minuuttia. Anna valmiin kakkupohjan jäähtyä hetki ennen kuin irrotat sen vuoasta.


Vaniljatäyte:

1 liivatelehti
2½ dl maitoa (kevyt tai täys)
1½ rkl maissitärkkelystä (Maizena)
1½ rkl sokeria
2 keltuaista
2 tl vaniljasokeria
2 dl kermaa

Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen. Sekoita maito, maissitärkkelys, keltuaiset sekä sokerit keskenään esim teflonkattilassa. Voit käyttää myös vesihaudetta, jos sopivaa kattilaa ei löydy. Sekoita kiisseliä koko ajan, kunnes se sakenee, sillä kiisseli palaa helposti pohjaan. Sekoita liivatelehti kuumaan kiisseliin. Vatkaa kerma kiisselin ollessa jo melko viileää, ja yhdistä kiisseli sekä kermavaahto. Varo liian kuumaa kiisseliä, sillä se sulattaa kermavaahdon.


Vadelmatäyte:

1 dl vadelmahilloa
3 dl vadelmia

Survo vadelmakerrokseen tulevat vadelmat kevyesti rikki. Pakastevadelmiin voi lisätä hiukan sokeria.


Kakun kokoaminen:

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Levitä alimman levyn päälle ensin vadelmahillo, ja sen päälle survotut vadelmat. Nosta toinen kakkulevy kerroksen päälle ja annostele sille vaniljatäyte. Paina kolmas levy kevyesti vaniljakerroksen päälle, ja laita kakku jääkaappiin jähmettymään, mieluiten yön yli.


Päälle:

2 dl kermaa
250 g marsipaania (tai marsipaania + sokerimassaa)
tomusokeria kaulitsemiseen

Vatkaa kerma lujaksi vaahdoksi. Kauli marsipaanimassa ohueksi, millin parin paksuiseksi levyksi, joka peittää kakun kauttaaltaan reunoja myöten. Käytä marsipaanin alla ja päällä tomusokeria tarttumisen estämiseksi.
Levitä vatkattu kerma kakun päälle, reunoille aivan ohut kerros, ja päälle keskeltä kohoava kumpare. Nosta  marsipaanilevy kaulimen avulla kakun päälle, ja painele se kakun päälle. Reunoja voi hiukan taittaa kakun alle, niin alaosastakin tulee siistin näköinen. Koristele lopuksi sokerikukkasin tai muilla haluamillasi koristeilla.



Tips!

  • Kakku tummuu helposti uunissa, joten kun pinta näyttää kauniin ruskealta, laita folioarkki kakun päälle, se estää tummumisen.
  • Kokoa kakku samassa vuoassa, jossa paistoit sen, näin se pysyy hyvin kasassa.
  • Sininen marsipaani on todella kummallisen väristä, joten laimensin sen sopivaksi valkoisella sokerimassalla, samalla massasta tulee tasaisempi, joskin marsipaanin maku hiukan kärsii. Toki elintarvikeväreillä voi marsipaanista värjätä juuri haluamansalaista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti