sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Hampurilaiset ja kotitekoinen majoneesi

Kukapa ei pitäisi mehevästä pihvistä 'vaalean herkkuleivän' välissä. Siihen kun vielä lisätään Hesen kastikkeeltakin voiton vievä kotitekoinen majoneesi, niin herkkuhetki on taattu. Ainakin meillä nykyään syödään ennemmin kotitekoisia hampurilaisia kunnon jauhelihapihvillä, kuin alinomaan kallistuvia ja pieneneviä pikaruokaloiden annoksia.



Hiukan on näissä nyt huijattu, sillä hampurilaisleivät osatmme kaupasta. Niistä vaan tulee juurikin se oikeanlainen hampurilaisfiilis, ja ruoka pysyy kotonakin pikaruokana, kun leipien tekoon ei mene tuntikaupalla aikaa.

Majoneesin tekee sen sijaan itsekin supernopeasti sauvasekoittimella, ja on se maultaankin ainakin sata kertaa parempaa, kuin kaupan tuubitavara. Majoneesi myös onnistuu takuulla, kunhan munat ja öljy ovat samanlämpöisiä, ja öljyä lisäilee aluksi varovasti.
Tästä linkistä löytyy Sohvin paprikamajoneesi.


Hampurailsiin tarvitset:

4-6 hampurilaissämpylää

400 g naudan paistijauhelihaa
suolaa
pippuria
oliiviöljyä paistamiseen

salaatinlehtiä
juustoa
sipulia kuutioituna
suolakurkkuja
tomaattia
aurajuustoa
ketsuppia
sinappia
tai mitä ikinä haluatkaan hampurilaisesi väliin laittaa
..sekä tottakai jo tuota edellä mainittua majoneesia! :)

Tee majoneesi ja asettele täytteet tarjolle. Muotoile jauhelihasta 4-6 pihviä ja paista ne pannulla tilkassa oliiviöljyä. Mausta pihvit suolalla ja pippurilla. Anna pihvien vetäytyä foliokäärössä sillä välin, kun rapeutat hampurilaissämpylät paistinpannulla.

Anna jokaisen syöjän koota täytteistä mieleisensä hampurilainen.

Juomana suosin itse vaaleaa jääkylmää olutta, mutta nuoremmille limpparia tai miksei vaikka maitoakin.


Kanapihvi, paprika- ja currymajoneesia

Tips!

  • Vaihda jauhelihapihvi vaikka kanafileeseen tai kalapuikkoihin. Kanan rinnalle voit majoneesinkin muokata currymajoneesiksi, kalan kanssa sopii raikas kermaviili-kurkkukastike.
  • Hyvä marinadi kanafileille: oliiviöljyä, persilladea (tai persilaa+valkosipulia+suolaa), paprikajauhetta, sitruunamehua. Anna marinoitua yön yli jääaapissa tai huoneenlämmössä valmistelujen verran.
  • Jos kaipaat perunoita, paista uunissa rapeita lohkoperunoita ja mausta ne timjamilla tai vaikkapa kuminalla. Käytä öljynä oliiviöljyä, niin saat herkullista makua perunoihin.


2 kommenttia:

  1. Ah, itse tehdyt hampparit! Kannattaa vielä joskus kokeilla tehdä itse sämpylätkin, itse rakastuin tähän reseptiin:

    http://sisaretkeittiossa.vuodatus.net/lue/2011/07/maailman-parhaat-hampurilaissampylat

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, oon joskus tehnytkin, mutta kiitos uudesta reseptistä! :)
      Hampurilaisissa on vaan vähän se, että itse toivon niiltä samanlaista helppoutta, kuin esimerkiksi tortilloilta, eli vääntämisen ja kääntämisen mahdollisimman vähäistä määrää. :)
      Mutta, ehkä joskus ryhdistäydyn ja teen todellisia gourmet hampurilaisia jotka kruunataan tolla ihanalla itse tehdylla mojoneesilla ja kotikutoisilla sämpylöillä :)

      Poista