sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Sohvin paprikamajoneesi


Majoneesi vaikka hampurilaisten ja ranskalaisten kanssa tarjoiltavaksi.

Sohvin paprikamajoneesiin tarvitset:

3 keltuaista
3 dl rypsiöljyä

1 punainen paprika
1 rkl grillimaustetta
1 tl paprikajauhetta
1 tl sokeria
(chilijauhetta)

Ota öljy ja kananmunat huoneenlämpöön, mikäli säilytät jompia kumpia jääkaapissa. Majoneesi juoksettuu usein ainesosien ollessa eri lämpöisiä.



Pilko aluksi paprika aivan pieneksi hakkelukseksi, ja laita kippoon talouspaperin päälle valumaan.
Erottele keltuaiset syvään, kapeaan astiaan, vaikka sauvasekoittimen sekoituskulhoon. Lisää aluksi vain muutama tippa rypsiöljyä ja surauta öljy sauvasekoittimella keltuaisten joukkoon. Lisää taas muutama tippa ja surauta. Seoksen pitäisi alkaa jo nyt emulsoitumaan, majoneesi alkaa siis syntymään. Kun huomaat, että seos sakenee eikä ainakaan erotu, voit alkaa lisäämään öljyä hiukan runsaammalla kädellä, teelusikallisen verran, ruokalusikallisen ja niin edelleen. Jos et halua ottaa varman päälle, voit lisätä öljyä reippaissakin lorauksissa, kuten itse teen.
Siirrä valmis majoneesi laakeampaan astiaan, jossa mausteet ja paprika on helpompi sekoittaa joukkoon.
Purista nesteet paprikahakkeluksesta ja lisää paprika majoneesin joukkoon. Jos paprikan lisää mehuineen päivineen, tulee majoneesista todella juoksevaa, ja vaikeasti hampurilaisen välissä pysyvää. Sekoita joukkoon loputkin mausteet, ja laita jääkaappiin tasaantumaan ja odottelemaan hampurilaisten kokoamista.


Tips!
  • Jos majoneesi kaikesta huolimatta juoksettuu, koita korjata tilanne uuden keltuaisen avulla: Erottele yksi keltainen uuteen astiaan ja sekoita sauvasekoittimella juoksettunutta majoneesia vähin erin sen joukkoon.
  • Jotkut laittavat kaikki keltuaiset astian pohjalle ja öljyn heti siihen päälle. Uskallikot voivat kokeilla tätäkin keinoa. Aseta sauvasekoitin pohjalle ja käynnistä se, nosta sekoitin ylös öljyn läpi ja majoneesin pitäisi alkaa muodostumaan.
  • Majoneesista saat helposti eri variaatioita mausteita muuttamalla. Esimerkiksi kanan kanssa sopii currylla ( ja ranskankermalla ;) ) maustettu majoneesi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti